• Home
  • Echtscheiding
  • Schenking en erfenis

Scheiding: schenking en erfenis


Hoe zit het met een erfenis of een schenking bij een scheiding? Valt deze in de gemeenschap van goederen?

Indien een of beide partijen in het verleden een schenking of erfenis heeft ontvangen onder uitsluitingsclausule valt deze schenking c.q. erfenis niet in de gemeenschap van goederen. Dit betekent dus dat de partner bij scheiding geen aanspraak kan maken op deze schenking of erfenis.

Vaak zie je dat een ontvangen erfenis of schenking is geïnvesteerd in gemeenschappelijk vermogen zoals bijvoorbeeld in de eigen woning, terwijl de schenking of erfenis zelf buiten de te verdelen gemeenschap valt. Voor de terugbetaling van de schenking of de erfenis wordt gekeken naar de ontwikkeling van het vermogen.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u bemiddeling nodig als het gaat om de behandeling van een erfenis of schenking bij een scheiding? Schakelt u dan de hulp in van Judith Kramer, een ervaren MfN register mediator. Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

MFN kleinJudith Gerritsen is als family mediator actief op het gebied van echtscheiding en nalatenschappen. Bij de bemiddeling gaat het om de omgangsregeling, alimentatie, kinderen, co-ouderschap, convenant, de vermogensverdeling, de eigen woning, het ouderschapsplan en testament. Als family mediator is Judith aangesloten bij de Mediators federatie Nederland (MfN) , Raad voor Rechtsbijstand en de Stichting Nalatenschapsmediation.
RaadvRechtsKleinPARTNERS IN MEDIATION is onderdeel van De Mediation Compagnons en biedt haar diensten aan in de regio 't Gooi, Amersfoort en Utrecht. De praktijk is goed bereikbaar vanuit Blaricum, Huizen, Bussum, Naarden, Hilversum, Almere, Amersfoort Vathorst, Muiden, Muiderberg, Laren, Eemnes, Weesp, Baarn, Soest, Bilthoven, Zeist, Loosdrecht, Kortenhoef, 's Graveland, Utrecht, Woerden, Maarssen, Maarn, de Bilt, Bunnik, Nieuwegein, Houten, Montfoort, Harmelen, Driebergen..