Skip to main content

Schenkbelasting bij scheiding

Wat is de schenkbelasting en wanneer is deze van toepassing?

Indien bij de vermogensverdeling een van de partners wordt overbedeeld kan er sprake zijn van een schenking waarover schenkbelasting verschuldigd is. Van overbedeling is sprake indien bij de vermogensverdeling wordt afgeweken van de wettelijke vermogensverdeling (gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.

Op grond van het besluit van 5 juli 2010, nr DGB2010/872M wordt goedgekeurd dat op een dergelijke schenking Tariefgroep I van toepassing is (10% i.p.v. 30% Tariefgroep II). Verder geldt de algemene schenkingsvrijstelling. Dit betekent dat u een bepaald bedrag mag ontvangen zonder dat u hierover schenkingsbelasting hoeft te betalen.

Gekeken dient te worden naar de totale vermogensverdeling.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de schenkbelasting of bent u op zoek naar een bemiddelaar? Neemt u dan gerust contact op met Partners in Mediation, een ervaren family mediator in de regio ’t Gooi, Amersfoort en Utrecht. Judith Kramer, oprichter van Partners in Mediation, is van oorsprong fiscaal jurist en sinds 2006 family mediator bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en de Raad voor Rechtsbijstand. Met haar kennis en ervaring kan ze u optimaal van dienst zijn als het gaat om mediation bij een echtscheiding.

 

Schenkbelasting bij echtscheiding? | Partners in Mediation afbeelding